zámek kaple Neposkvrněného početí Panny Marie

kaplnka Nepoškvrneného počatia Panny Márie, Trenčianske Bohuslavice
Klasicistní zámek (kaštieľ) s francouzským parkem nechal v l. 1760-1763 postavit František Anton Erdödy. Posledním majitelem byl baron Fould-Springer. V r. 1905 došlo k demolici velké části zámku. Dodnes se zachovala levá část budovy, jejíž přízemí tvoří kaple Neposkvrněného početí Panny Marie.
Zachovalá část sídla
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Obec Trenčianske Bohuslavice se nachází na západním Slovensku v Trenčianském kraji v okrese Nové Mesto nad Váhom. Nejvýznamnější stavbou obce je vzácná rokokově-klasicistní kaple Neposkvrněného početí Panny Marie, která je pozůstatkem zámku z 18. stol. Kaple slouží římskokatolické farnosti Bošáca a je přístupná v době konání bohoslužeb. Kolem kaple prochází modrá a zelená turistická stezka. Modrá vede od místního nádraží na Turecký vrch, zelená vychází rovněž z nádraží a vede kolem rozhledny Hájnica, zříceniny opevněného haluzického kostela, muzea Bošácké doliny, hradiště Hradišťá do obce Nová Bošáca.

historie

Ves a pozdější obec Trenčianske Bohuslavice se prvně vzpomíná v roce 1208 jako "villa Buczlai". Klasicistní kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) nechal v letech 1760-1763 postavit František Anton Erdödy, bývalý generál Marie Terezie. Střední část zámku byla jednopatrová a měla přízemní křídla, z nichž levé tvořila rokoková kaple Neposkvrněného početí Panny Marie. Základní kámen

Luděk Vláčil - zdroj: obecní úřad Trenčianske Bohuslavice, http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 25.7. 2019

popis

Z původního zámku se dodnes dochovala levá část dvoupodlažní budovy s připojeným bočním křídlem krytým vysokou mansardovou střechou, ve kterém se nachází kaple. Do horního zámeckého patra se vstupovalo ze zaniklé části a tak není z kaple přístupné. Stavba má půdorys obdélníkového tvaru o vnějších rozměrech 13,8 x 24,5 metru. Všechny tři oltářní obrazy - Neposkvrněné početí Panny Marie, sv. František Assiský, sv. Antonín Paduánský, nástěnné malby

Luděk Vláčil - zdroj: obecní úřad Trenčianske Bohuslavice, http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 27.7. 2019