Moje místa 0
Společnost Činěveské historie uchovává a obnovuje památku cukrovarské úzkorozchodné řepařské drážky, která byla v provozu v letech 1902-1950 a do Činěvsi dovedena r. 1920. Obnovený úsek drážky s ukázkou kolejí a informačním panelem je u výjezdu silnice II/330 z obce na silnici I/32.
Činěves - obnovený vzorek cukrovarské drážky
© Jiří Špaček, 09/2016
Graficke pismenko Obec Činěves je prvně písemně doložena r. 1294 a dnes má kolem 500 obyvatel. Leží severně od Poděbrad u křížení silnic I/32, II/275 a II/330. Má sice železniční zastávku na regionální trati 062 z Křince do Chlumce nad Cidlinou, ta je však bez praktického významu, protože se nachází zcela o samotě poblíž Jakubského rybníka asi 3 km severovýchodně od vlastní obce.
28.9. 2016

historie

V r. 1870 byl uveden do provozu cukrovar v Dymokurech. Pro usnadnění svozu cukrové řepy začal hrabě Děpold Czernin r. 1902 budovat řepařskou drážku, která postupně dosáhla délky 30 km. Do Činěvsi byla drážka dovedena r. 1920 a v r. 1928 byla prodloužena do sousedních Velenic. Opačný konec drážky byl až v Sekeřicích. Zemní těleso drážky bylo zbudováno ze zemitého šterkopísku, který byl těžen v pískovně nedaleko Kněžic. K usnadnění přechodu přes

Jiří Špaček (s využitím informačních panelů na místě), 28.9. 2016