vodopád Wilczki

Miedzygórze
Působivý vodopád na říčce Wilczka padá v místě tektonického zlomu do hloubky 23 m. Kolem vodopádu i celé soutěsky vedou můstky a ochozy. Jeho okolí je od r. 1958 přírodní rezervací.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Přírodní rezervace Vodopád Wilczki (Wodospad Wilczki) se nachází v Dolním Slezsku v okrese Kłodzko v Kladské Bystřici (Bystrzyca Kłodzka), nedaleko místní části Międzygórze (do r. 1945 Wölfelsgrund, česky Vlčí Důl). Říčka Wilczka pramení v údolíčku mezi horou Średniak a severním svahem Králického Sněžníku. Asi 7 km od pramene vytváří na tektonickém zlomu působivý vodopád s výškou cca 23 m. Dříve byl vodopád ještě vyšší. Do povodní v r. 1997 měl díky naplaveninám výšku asi 27 metrů a před rokem 1945 měl dosahovat dokonce výšky 30 metrů. Kolem vodopádu i celé soutěsky vedou můstky a ochozy. Nad vodopádem je ještě menší soustava kaskád. ...
Luděk Vláčil- zdroj:informační cedule a další, 20.7. 2016