Vrcholek hory ve střední části Krušných hor na saském území. Pod vrcholkem opuštěný lom s pozoruhodným sloupkovým čedičem uspořádaným do vějíře.
Hirtstein
Vějířovitě uspořádaný sloupkový čedič, odkrytý lomem pod vrcholem hory Hirtstein.

Graficke pismenko Hirtstein (889 m n.m.) je dosažitelý po modré turistické značce od hraničního přechodu Hora sv. Šebestiána/ Reitzenhein. Vzdálenost od přechodu je 4,5 km. Až na vrcholek vede také silnice, parkoviště je před horskou chatou na vrcholku. Čedičové útvary jsou přímo u chaty. Z vrcholku hory je nádherný výhled.
V blízké obci Satzung jsou další možnosti stravování a ubytování.
Zdeněk Susa , 14.8. 2009

Podzimní procházka půvabnými pražskými parky

Státní hrad a zámek Velhartice - místo, jež miloval nejen král Karel s přítelem Buškem, ale i slavný Jan Werich

Hrady a zámky

Ve 14. století patřily Velhartice mezi naše největší a taky nejvlivnější hrady. Jako téměř každý hrad, se i tento nachází na kopci a již přes 700 let z něj shlíží na stejnojmenné město nacházející se pod ním. Toto městečko má běžně pouze 850 obyvatel, ale v sezónu se mění na turisticky velmi vyhledávané místo. A není divu. Návštěvníci, přijíždějící do těchto končin, již z dálky mohou pozorovat pohádkovou scenérii chaloupek a hradu vykukujícího z hlubokých šumavských lesů.

Záhada sochy v parku poblíž ředitelství ČKD Blansko

Cestování

Pojedete-li někdy od Brna směrem na Blansko, hned na okraji města budete míjet správní budovu slavné firmy ČKD. Nedaleko se nachází malý parčík a v něm trošku kontroverzní pomník, jehož stáří se odhaduje na více než 100 let. Skutečný původ je dodnes trochu záhadou.

Viklan co se již neviklá a další zajímavá místa v Jihočeském kraji

Hrady a zámky

Nastalo nám krásné babí léto plné slunce, skončil sice čas dovolených, ale počasí nás stále láká ke krásným výletům, kdy se příroda barví barvami a vzduch svěže voní. Při obdivování krás přírody nám může do cesty přijít, jakoby náhodou, některý z méně i více známých skvostů Jihočeského kraje.

Chcete se stát boháči? Přesně za půl roku vydá hrad Sion svůj poklad!

Větrný mlýn Velké Těšany aneb život ve mlýně nebyl pro princezny