Hrad pocházející pravděpodobně ze 13. století, jako pustý uváděn 1397, poslední zmínka o něm je z r. 1454. V květnu 2008 objeven při archeologickém průzkumu, v červenci 2008 definitivně zlikvidován investorem obchodního centra Hrad.
pohled na odkryté zbytky zdí hradu - stav 27. 6. 2008
zdroj: http://zilina-gallery.sk, publikováno s laskavým svolením autora
Graficke pismenko Nejstarší historie Žiliny není dostatečně objasněna. První písemná zmínka o Žilině je z roku 1208, která toto území označuje Terra de Selinan. Podle převládajícího mínění historiků první středověké osídlení v této oblasti vzniklo ve 13. století kolem kostela sv. Štěpána. Samotné město pak začali budovat na počátku 14. století – před rokem 1312 – kolonisté ze Slezska v místě současného historického jádra. Nejasná byla existence a případná lokalizace panského sídla, které by bylo správním centrem oblasti. Už v roce 1235 se objevuje doklad o tom, že Žilinu společně s Tepličkou a Varínem vyměnil trenčínský župan Jakub za majetky zvolenského župana ...

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    zaniklý