Terénní náznaky tvrze z poloviny 14. století u č.p. 46 opuštěné nejpozději v polovině 16. století.
pohled na náves a domy č.p.46 (tvrz?)-vlevo a č.p. 43 vpravo
od západu
Graficke pismenko Obec Dobrčice leží asi 6 km jižně od Přerova při slepé silnici končící v Dobrčicích a která se odpojuje od silnice Horní Moštěnice-Holešov. Obcí protéká Dobrčický potok-levobřežní přítok nedaleké říčky Moštěnky. Tvrz v Dobrčicích stávala podle lidové tradice v místech dnešního domu č.p. 46, který s okolními domy vytváří malou náves. Stavení č.p. 46 a sousední dům č.p. 43 skutečně stojí na dodnes znatelném vyvýšeném místě. Vyvýšení je patrné zejména od jihu (místo autobusové zastávky), kde je nutné při cestě k těmto domům od hlavní ulice pod nimy překonat cca 1 m výškového rozdílu pomocí schodů. Dalším pozůstatkem tvrze by mohl být svah naproti severní ...
Ondřej Štěpánek (F. Spurný a kol. : Hrady, zámky a tvrze v Čechách na Moravě a ve Slezsku-severní Morava, Svoboda, 1983), 3.7. 2006

Historie tvrze
    Obec Dobrčice se poprvé připomíná v roce 1356 jako samostaný statek v predikátu Budka z Dobrčic. Tento Budek byl prvním známým předkem starobylého vladyckého a později panského rodu Říkovských z Dobrčic či Ržikowských z Dobřic, který vymřel v roce 1867. Rod nosil ve znaku původně tři stříbrné řemdichy v modrém poli (stejného erbu byli i vladykové ze sousedních Přestavlk), později tyto řemdichy svírala stříbrná obrněná paže ohnutá v lokti.

Přerov  (PR)