Doubravský pramen

Pramen století
Nad minerálním pramenem, vyvěrajícím zde od nepaměti, byl r. 1972 vybudován socialistický altán. Dne 24.4.2009 byl doubravský pramen vysvěcen pravoslavným českým arcibiskupem a metropolitou Kryštofem a přejmenován na Pramen století. Toto vysvěcení je počátkem chystané revitalizace Doubravy.
© Luděk Pitter 03/2005
Graficke pismenko Obec Doubrava leží asi 6 km severovýchodně od Aše. V místě, kde v obci Doubrava žlutá značka kříží potok Bílý Halštrov, je altán s pramenem minerální vody. Architektura altánu je opravdu neskutečná a zejména využití luxfer a nazelenalých obkladů vytváří zdařilou ukázku socialistického stavebnictví.

To nijak nesnižuje přírodní hodnotu tohoto pramene, voda je stejného složení, jaké má Zelený pramen v lázeňském městečku Bad Elsteru hned na druhé straně státní hranice.
Při sestupu do šachty altánu je třeba zachovat opatrnost, vzhledem k významnému výskytu kysličníku uhličitého obsaženém v prameni.

Minerální pramen je vhodný k lázeňské léčbě např. chorob pohybového aparátu, srdečních a oběhových onemocnění případně i k léčbě onemocnění ledvin a močových cest.
23.3. 2005

Pramen století
    Minerální pramen zde vyvěrá od nepaměti. Socialistický altán je z roku 1972. R. 2008 nechala radnice prameny prozkoumat a 24.4.2009 byl doubravský pramen vysvěcen pravoslavným arcibiskupem a metropolitou Kryštofem a přejmenován na Pramen století. Toto vysvěcení je počátkem chystané revitalizace Doubravy s plánem MÚ Aše vybudovat zde do deseti let takové místo, které může konkurovat blízkým lázním jak v Čechách (Františkovy Lázně-Mariánské