zámek Budatín

Budatínský hrad, Žilina
Hrad, přestavěný na zámek na pravém břehu Váhu, naproti centru Žiliny. Vznikl z pozdně románské strážní věže. Přestavěn v pol. 15. a 16. stol. V pol. 18. století barokně upraveno především předhradí. 1849 vypálen. Na přelomu 19. a 20. stol. obnoven. Nyní zpřístupněn jako sídlo muzea.
hrad v Budatíně od jihu, od řeky Váh
© Jan P. Štěpánek 11/2007
Graficke pismenko Hrad přestavěný na zámek v rovinaté poloze na pravém břehu řeky Váh, naproti historickému centru města Žiliny. Původní strážní věž, která plnila funkci celní stanice k Jablunkovskému průsmyku se v průběhu staletí přeměnila v gotický kamenný hrad a renesanční a barokní zámek. I přes velkou historizující obnovu, kterou na přelomu 19. a 20. století Budatín prodělal, je dnes jeho stav velmi neutěšený a chátrá. Po rekonstrukci je objekt zámku přístupný stejně jako zámecký park s množstvím cenných dřevin.

historie

Nedochovaná listina, datovaná v roce 1250, údajně zaznamenávala, že starobylá okrouhlá věž současného zámku byla vybudována již v roce 1170. Tuto dobu založení by však musel potvrdit případný archeologický průzkum. Jistotou je, že nejstarší částí hradu je mohutná nepravidelně oválná věž, která byla postavena na pravém břehu Váhu, v rovinaté poloze přímo naproti centru Žiliny. Věž stávala v dřevohliněné ohradě a plnila funkci kontroly brodu přes

Jan P. Štěpánek podle M. Plaček, M. Bóna: Encyklopedie slovenských hradů, Libri 2007, 6.1. 2008

popis

Nejstarší stavební fází hradu je nepravidelně oválná masivní vysoká pozdně románská věž hradu, která mu dodnes dominuje. Průměr věže je takřka 11,5 m a na jihozápadě je protaženo do zaobleného klínu. Její starobylosti nasvědčuje hlavně masivní a do nepravidelně zaobleného tvaru kladené zdivo. Vstup do vícebokého interiéru (průměr cca 6 m) byl v patře. Výše pak vedlo točité schodiště v síle zdiva břitu. Přisekání vícebokého interiéru věže do

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    hrad přestavěný na zámek