Parník z r. 1911, konstrukčně shodný s Titanikem. Sloužil ve francouzském Cherbourgu. V dubnu 1912 přepravil 172 cestujících k Titaniku. Vyřazen v listopadu 1968. Poté do roku 2002 restaurační loď v Paříži. Dnes je v Belfastu v doku Hamilton z r. 1867.
Nomadic v doku Hamilton. Lodi dosud chybí příďový stěžeň s lanovím.
Graficke pismenko Parník Nomadic, sesterská loď Titaniku, je k vidění v suchém doku Hamilton v prostoru bývalých loděnic v Belfastu. Ty byly situované na pravém břehu řeky Lagan při jejím ústí do mořského zálivu Belfast Lough. Jižní část loděnic, v níž dnes vedle Nomadiku vyrůstá moderní městská čtvrť, nese označení Titanic Quarter. Severně od Nomadiku stojí cihlová budova firmy Harland & Wolff (dnes hotel Titanic). Jsou tu dvě kanceláře firemních projektantů, v nichž vznikly výrobní plány Nomadicu, Titaniku a mnoha dalších lodí. V jedné z nich je dnes bar. Hned naproti je moderní budova muzea Titaniku s tématikou této slavné lodě. Severně od muzea je ...
Pavel Semple, zdroj: (online Wikipedia), 10.5. 2020

Historie Nomadiku
    Firma Harland & Wolff byla založena v roce 1861 Eduardem Jakubem Harlandem (1831-1895) a Němcem Gustavem Vilhelmem Wolffem (1834-1914). E.J. Harland byl původně ředitelem zdejších loděnic. V roce 1858 je koupil od svého zaměstnavatele. Firma proslula výrobou zaoceánských lodí pro dopravce White Star Line. Jde především o slavnou trojici lodí Olympic, Titanic a Britannic. Harland & Wolff vyrobili také bitevní loď HMS Belfast, která je dnes k

Historie doku Hamilton
    Stavba doku Hamilton, ve kterém je dnes parník Nomadic, probíhala v letech 1864-1867. Stavbu provedla firma Thomas Monk & Company. Jde o nejstarší zachovalý dok ve zdejších loděnicích. Nese jméno předsedy zprávy přístavu v Belfastu, sira Jakuba Hamiltona (1815-1882). Cena stavby byla 40000 liber a podílelo se na ní 250 dělníků. Při stavbě došlo k jednomu smrtelnému úrazu a k několika vážným zraněním. Dok má délku 143 m, šířku 18 m a hloubku 6.7

popis

Nomadic byl určen k přepravě cestujících z francouzského přístavu Cherbourg k zaoceánským parníkům společnosti White Star Line. Ty byly příliš veliké a v přístavu kotvit nemohly. Přepravní kapacita Nomadiku byla 1000 osob, z toho bylo 400 cestujících první třídy, 500 cestujících druhé třídy a 100 cestujících třetí třídy. Všechny třídy měly na lodi své vlastní prostory s tomu odpovídajícím pohodlím. Pokud se cestující třetí třídy do Nomadiku

technická památka
    Spojené království