Pozdně renesanční zámek (slovensky kaštieľ) byl postaven v l. 1650-1655 zřejmě rodem Rakoľubských (Rakolubszky). Upravován v 18. a 19. století. Po znárodnění sloužil jako školka, obchod, kanceláře a taneční sál. Po r. 1989 chátral a v r. 2006 vyhořel. Dnes je již zříceninou.
rozpadající se zámek (kaštieľ) Rakoľuby
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Rakoľuby jsou místní částí západoslovenské obce Kočovce. Leží na levém břehu Váhu kolem silnice spojující Trenčín a Piešťany. Současná obec vznikla v roce 1960 spojením tří dříve samostatných částí Beckovská Vieska, Kočovce a Rakoľuby. Nejstarší památkou Rakoľub je pozdně renesanční kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) stojící u hlavní silnice. Ruina zámku je oplocená a nepřístupná.

historie

První písemná zmínka o vsi pochází z roku 1262, kdy se vzpomíná jako Rakulub. Patřila zemanským rodům Rakoľubských (Rakolubszky) a Kalnických, později dalším šlechtickým rodům. Kdy zde vzniklo první šlechtické sídlo, není známo. Současný pozdně renesanční zámek (slovensky kaštieľ) byl postaven v letech 1650-1655 zřejmě rodem Rakoľubských. Po roce 1728 byl upraven. V 1. polovině 18. a 19. století došlo k úpravám fasády. Po parcelaci pozemků za

Luděk Vláčil - zdroj: zdroj: slovenskehrady.sk, https://www1.pluska.sk, https://krizom-krazom.eu, https://mytrencin.sme.sk a další, 17.8. 2019

popis

Zámek je dvoupodlažní, podsklepená, bloková budova se čtvercovým půdorysem a dvojtraktovou dispozicí s místnostmi řazenými kolem vestibulu. Objekt vychází z typu slovenských kaštělů, nároží hlavní fasády však byla místo věžemi zdůrazněna krakorcovými arkýři se samostatnými stříškami.
    Luděk Vláčil a Jiří Špaček - zdroj: zdroj: slovenskehrady.sk, https://krizom-krazom.eu a další, 21.8. 2019