Silniční dvouobloukový most z roku 1867 přes Stropnici na cestě z Borovan do Trhových Svinů. Nákladně rekonstruován v roce 2006. V sousedství barokní socha sv. Jana Nepomuckého a památná lípa malolistá.
Graficke pismenko Těsně za městem Borovany směrem na Trhové Sviny se přes řeku Stropnici klene dvouobloukový kamenný most. Vede přes něj také červená turistická trasa a naučná stezka „Totalita rozděluje“.
Jiří Cukr , 11.8. 2009

historie

Původně zde stával most dřevěný, který však často trpěl povodněmi. V roce 1867 byl nahrazen mostem klenutým, jehož stavba stála 4069 zlatých a 35 krejcarů (hradil ji okresní úřad Trhové Sviny, borovanská obec a zemský fond). Plány vypracoval zednický mistr Vojtěch Mička a původně měl být most ještě o dva oblouky bohatší. V sedmdesátých letech minulého století došlo k opravě a zakrytí kamenné struktury. Rekonstrukce v roce 2006 však této

Jiří Cukr podle Daniel Kovář, K datování některých silničních staveb na Českobudějovicku, Výběr. Časopis pro historii a vlastivědu jižních Čech, roč. 43, č. 2, 2006, 103–104. , 11.8. 2009