Nejvyšší hora české části Šumavy (1378 m). Na vrcholu žulové skály a balvany. Nádherné výhledy k jihu (Alpy) a západu (Lipno, Blanský les). Okolní lesní porosty silně zničeny polomy a kůrovcem.
Skalní blok na vrcholu
Graficke pismenko Nejvyšší vrch české části Šumavy, 1378 m vysoký Plechý, se zdvihá západně od Nové Pece nedaleko přehrady Lipno (jeho masiv tvoří při pohledu od silnice mohutnou hradbu). Přístup je od Plešného jezera, kam vedou trasy okolo Schwarzenberského plavebního kanálu z Nové Pece a Jeleních Vrchů. Blíže je to ale z Rakouska (ves Oberschwarzenberg) a nejblíže a nejpohodlněji z Německa, z parkoviště na Třístoličníku (hřebenovka 5,5 km přes Trojmezí).
Jiří Cukr , 23.7. 2009

popis

Vrch Plechého je tvořen žulovým skalním blokem a balvany. Kvůli polomům a kůrovci, kteří mají na svědomí zánik kdysi vzrostlého smrkového lesa, se odtud otevírají nádherné výhledy. Vidět je celé šumavské podhůří na německé a rakouské straně a také Alpy. Z jihovýchodní přístupové cesty se otevře také vyhlídka na naše území (Knížecí Stolec, Blanský les, půlka Lipna).