Ruiny rozsáhlého zámku, zničeného r. 1998 požárem. První hrad v Dolním Ratně postavil v pol. 14. stol. rod Panowic. Dnešní objekt vznikl v r. 1505, r. 1563 přestavěn na renesanční zámek. Za třicetileté války zničen, později upravován a přestavován.
© Milan Caha 08/2008
Graficke pismenko První hrad na výšině nad vsí Ratno byl vybudován v polovině 14. století rodem Panowic, doklad o tom je z roku 1347. Je však pravděpodobné, že dnešní stavba s tímto prvním sídlem nesouvisí. Nové panské sídlo zde bylo vystavěno roku 1505 hrabětem Ulrykem von Hardegg. Roku 1563 provedl Baltazar von Reichenbach rozsáhlou renesanční přestavbu. Za třicetileté války – v roce 1645 – jej zničili Švédové. Při obnově v roce 1663 byl zámek rozšířen. Další přestavbu, v roce 1675, provedl Daniel Paschasius von Osterberg. V roce 1946 byla odsunuta tehdejší majitelka Iza von Blanckart a zámek v majetku státu léta chátral. V roce 1996 jej získal ...
    hrad přestavěný na zámek
    Polsko