Basilika minor sv. Kříže - jádro basiliky pochází ze 13. století. V polovině 15. století proběhla rozsáhlá pozdně gotická přestavba. V těsné blízkosti renesanční zvonice z r. 1591 s nejstarším zvonem z r. 1525.
Zvonice a kostel od východu
Graficke pismenko Protiváhu světské dominantě města Kežmarok, městskému hradu, tvoří církevní stavba basiliky minor sv. Kříže. Basiliku tvoří dlouhá a štíhlá jednolodní svatyně s postranními kaplemi, ukončená polygonálním presbyteriem. Jednoduché hlavní průčelí ukončuje trojúhelný štít s vystupující štíhlou hranolovou věží ukončenou ochozem a atikovými štítky. Hlavní vstup je orientován netypicky od jihu, v přístavku hlavní lodi. Vstupní portál je bohatě členěn cennou kamenickou výzdobou. Interiér kostela je laděn v gotickém duchu s bohatou kamenickou výzdobou, klenutím a nástěnnými malbami. Jádro basiliky pochází ze 13. století. V polovině 15. století (1444 – ...
Jan P. Štěpánek, web, 21.1. 2006