hrad Hričov

Hričovský hrad
Zřícenina hradu z roku 1254. Vystřídal mnoho majitelů. Ve vlastnictví Thurzů (16.století) začal hrad postupně upadat.
východní čelo tzv. Předního paláce
© Jan P. Štěpánek 02/2008
Graficke pismenko Velmi zajímavé zříceniny hradu Hričov leží na výrazném skalním vrchu, v severním konci chráněné oblasti Suľovských skal, asi 1 km jižně od obce Hričovské Podhradie. Hrad zaujal velmi výhodnou polohu, a to nejvyšší vrchol kopce, se skalnatými srázy. I přes to mu to, jak se v průběhu několika staletí ukázalo, nepomohlo a byl několikrát dobyt. Okolí hradu bylo osídleno podle archeologických nálezů už dříve, prokazatelně v 9.století. Ve své konečné podobě zástavba hradního jádra pokryla celou plochu skalního suku a od severu a východu pod ním se připojovala dvě větší předhradí. Dá se mluvit ještě o třetím, které svírala druhá brána a vstupní věž ...

historie

Hričovské zboží se ověřeně připomíná roku 1208 jako majetek nitranského biskupství. Zmínka týkající se přímo hradu je však až z roku 1254 v listině, která registruje, že král Belo IV. dává hrad "magistru Tolušovi (Bartolomějovi), synovi Farkaše". Po jeho smrti byl hrad darován hrad v roce 1265 Mikulášovi z rodu Beychových. Hrad se v té době nazývá Hrichou ("castrum Hrichou").V roce 1282 hrad kupuje župan Byter Balaš. Hrad však dobyl Matúš Čák a

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko