Dobře zachovalé pozůstatky renesančne-barokní pohraniční pevnůstky typu reduta, tzv. Sušanských šancí nad obcí Bukovec. Jedná se o jeden z objektů řetězce malých pevností chránící těšínsko proti Uhersku.
celkový pohled na šance
© Jan P. Štěpánek 05/2005
Graficke pismenko Ukázkově dochované vojenské opevnění renesančních šancí ve výrazné poloze nad obcí Bukovec. Lokalita je tvořena výrazným zemním valem 2-3 m vysokým, uzavírajícím pravidelně čtvercovou plochu 25 x 25 m. Uvnitř šancí se nádherně dochovaly nárožní dělové plochy cca 4 x 4 m i s nájezdovými rampami. V ose východní strany jsou šance porušeny. Jedná-li se o původní vstup nebo pozdější narušení není bez podrobnějšího výzkumu zjistitelné. Areál šancí byl původně patrně po celém obvodě obklopen příkopem jež se do dnešních dob částečně zachoval kolem severovýchodního nároží a před západní stranou šancí. Poblíž této lokality se nacházejí šance v poloze Kempa a nově ...

pevnost, bunkr
     Frýdek-Místek  (FM)