hrad Ilava

Ilavský hrad
Kdy byl hrad založen není známo. První zmínky pocházejí z pol. 15. stol. V r. 1701 začala stavba kostela a přestavba horního hradu na klášter, který zde fungoval do r. 1783, kdy byl zrušen. V r. 1855 získal celý komplex uherský stát a o rok později zde zřídil věznici, která je zde dodnes.
© Luděk Vláčil 08/2015
Graficke pismenko Ilava je okresní město na Slovensku ležící v severní části Trenčínského kraje asi 10 km od hranic s Českou republikou. I když se jedná o rozsáhlý a zachovalý hrad, na mapách a v turistických průvodcích jej většinou nenajdete. Není turisticky příliš lákavý, protože se v něm nachází věznice a tudíž je zcela nepřístupný a i fotografování objektu je zakázáno. Hrad se nachází přibližně v centru města a jediná přístupná část komplexu je kostel Všech svatých. Pěkný pohled na hrad je přes řeku Váh, odkud je vidět jeho mohutnost. I přes modernizační dostavby budov a strážních věží si částečně uchoval historickou podobu.

historie

Hrad byl vybudován na svahu nad důležitým brodem přes Váh, aby střežil křižovatku významných obchodních cest. Informace o počátku hradu se však rozcházejí. Někdy je doba vzniku uváděna již na přelomu 11.-12. stol. ve spojení s templářskými rytíři. I doby první písemné zmínky o hradu se různí. Prvně je hrad zmiňován až v polovině 15. stol. Podle některých zdrojů pochází první hodnověrná písemná zmínka o hradě z roku 1446. Vzpomíná se jeho

popis

Celý přísně střežený komplex hradu je obehnán vysokou zdí se strážními věžemi a ostnatým drátem. Z bezpečnostních důvodů není veřejnosti znám ani přesný současný půdorys hradu. V horní části hradu se nachází přístupný kostel Všech svatých.

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko