Zřícenina hradu, prvně zmiň. r. 1270 v majetku župana Michala z rodu Rosd. R. 1348 jej král daroval Vavřinci Tótovi, předkovi rodu z Ujlaku. Přibližně poč. 17. stol. dal Stanislav Thurzo hrad nově opevnit. R. 1710 byl hrad v maj. Mikuláše Berscényiho dobyt císařským vojskem, poté ponechán chátrání.
Tematín
Graficke pismenko Rozsáhlá zřícenina hradu leží na konci rozložitého hřbetu (564 m n. m.) pohoří Považský Inovec, cca 4 km jihovýchodně od obce Hrádok. Na hrad se dostanete z obce Lúka (délka cesty je 6,1 km / cca 2 hodiny a 15 min., převýšení je cca +410 m) po modré turistické značce. Trasa začíná na malém náměstí obce, zpočátku vede po lesní cestě bez většího převýšení. To přijde až ke konci cesty.
Radoslav Malovec (upraveno redakcí), 24.11. 2013

historie

Zřícenina hradu Tematín leží v nitru pohoří Považský Inovec, přibližně 4 km od obce Hrádok. Původně královský hrad byl správním centrem velkého panství. Patrně nahradil raně středověkou opevněnou lokalitu na kopci Hradiště (hrad Bana) východně od obce Hrádok. Vrch Hradiště leží na začátku doliny, přes kterou vedla cesta z Pováží na Ponitří. Hrad Tematín byl postaven patrně bezprostředně po mongolském vpádu do Uherska roku 1242. V písemných

E.H. podle Miroslav Plaček a Martin Bóna: Encyklopedie slovenských hradů, Libri r. 2007; http://www.tematin.eu; http://cs.wikipedia.org, 24.11. 2013

Věčný strážce Janko
    Pověst souvisí s Mikulášem Bercsényim, posledním hradním pánem. Když byl hrad obležen císařským vojskem, Mikuláš utekl horskými cestami do bezpečí. Na svém útěku se zastavil v hájovně a na dobu svojí nepřítomnosti svěřil hrad hajnému Jankovi Sekerovi. Ten zodpovědně spěchal k hořícímu hradu i se svým psem, a zabil řadu dobyvatelů, než sám přišel o život. Dobyvatelé podle pověsti rabovali hrad dlouho do noci, vyrušit se nedali ani přízrakem

Jak drak sežral čeledína a urazil tak hradního pána
    Jedna z pověstí vypráví, jak se jednou hradní pán rozzlobil na svého čeledína, který měl kontrolovat kvalitu panského vína. Čeledín jménem Ďuro kontroloval víno tak pilně, až jej skoro všechno vypil. Pán ho za to dal vsadit do vězeňské kobky. Jedné noci však - za příšerného hluku a děsivého řevu - čeledín z kobky zmizel. Do kobky byly nastraženy železné pasti, do kterých se další noci chytil drak! Všichni litovali nebohého čeledína, jehož

popis

Nejstarší části hradu pocházejí z poloviny 13. století - dovnitř otevřená věž s portálem brány, část hradeb, menší věž ve vysunutém cípu hradeb. Nejstarší obytná budova stála asi v místě pozdějšího jižního paláce. V těch místech původní obvodovou hradbu nahradila brzy hradba nová, která vznikla snad současně s vysokou hranolovou hlavní věží (kolem r. 1300) a věžovitým severním palácem. Tento palác později splynul s gotickým palácem, postaveným

E.H. podle Miroslav Plaček a Martin Bóna: Encyklopedie slovenských hradů, Libri r. 2007, 25.11. 2013