Hrady.cz
Rozhledna (25 m, 735 m n. m.) byla postavena na Křížové hoře, kde dříve stával poutní kostelík (19. stol.) a výletní restaurace (1923). Po 2. sv. válce byl zdejší prostor cvičištěm armády (stavby zničeny). Nová rozhledna (arch. Jan Mádlík) byla postavena v l. 2006-07 obcí Červená Voda za podpory EU.
K rozhledně vede z obce Červená Voda žlutá turistická značka.
12.5. 2013

historie

Originální železobetonová rozhledna s dřevěným opláštěním (25 m, 735 m n. m.) byla postavena na Křížové hoře, kde dříve stával poutní dřevěný kostelík Proměnění Páně - první byl postaven roku 1833, a poté, co vyhořel, byl nahrazen novým, který byl větší a měl věž. Roku 1923 byla na vrcholu postavena výletní restaurace (dřevěná chata), jejíhož slavnostního otevření se účastnilo přes dva tisíce lidí. Křížová hora byla velice oblíbeným výletním i