Betonový obloukový most přes Teplou Vltavu postavila v Horní Vltavici r. 1926 firma Pittel a Brausewetter Betonbau Praq náhradou za již nevyhovující dřevěnou stavbu z pol. 18. stol. Do stavby nového mostu byla zakomponována i původní barokní kaple svatého Jana Nepomuckého.
Povodní strana mostu z pravého břehu Teplé Vltavy

Silniční most přes Teplou Vltavu v Horní Vltavici

Graficke pismenko Přechod pasovské obchodní stezky přes Teplou Vltavu zajišťoval po dlouhá staletí brod. Zřejmě v polovině 18. století ho nahradil dřevěný most, u kterého byla postavena kaple "mostního" svatého Jana Nepomuckého. Po I. světové válce přestal původní most postačovat rostoucím nárokům silniční dopravy a byl proto roku 1926 nahrazen betonovým obloukovým mostem. Ten postavila firma Pittel Brausewetter Betonbau Prag, o čemž dodnes svědčí reliéfní tabulky u vjezdů. Při stavbě nového mostu byla do něj zakomponována i barokní kaple.
Obec užívala do roku 1938 siluetu mostu na obecním razítku. Roku 1987 byl vyhlášen technickou památkou, v relativně dobré kondici přežil i dramatický nárůst frekvence těžké kamionové dopravy po otevření hranic po roce 1989.
Ivan Grisa, dle webové stránky obce Horní Vltavice, 16.5. 2010

Most s dolní mostovkou je 35 m dlouhý, jeho železobetonové oblouky jsou 6 m vysoké.