Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
hrad Biely Kameň, Svätojurský hrad, Bílý kámen

hrad Biely Kameň

Svätojurský hrad, Bílý kámen
Zbytky gotického hradu z druhé poloviny 13. století, vybudovaného rodem pánů ze Svätého Jura a Pezinku. Od roku 1663 po tureckém vpádu je v zříceninách
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Hrad je ukrytý neďaleko nad kedysi samostatnou obcou Neštych, na kopci oproti leží bývalé veľkomoravské hradisko. Na hrad je najbližší prístup z mestečka Svätý Jur – už od vlakovej stanice (13 km z Bratislavy hlavnej stanice, smer Trnava) k nemu vedie žltá turistická značka, ktorá prechádza aj popri autobusovej zastávke.
K hradu je tiež možné sa dostať po turistických chodníkoch z okolitých obcí, napr. z Borinky, nad ktorou je zrúcanina hradu Pajštún.
Jano, 20.5. 2004

turistické

Hradní zříceniny se nacházejí v lesním prostředí, severně nad obcí Svätý Jur. Přístupny jsou po žluté turistické značce z obce; delší trasa vede rovněž po žluté z rozcestí Biely kríž nad Račou, městskou částí Bratislavy.
    Ľubomír Repta , 8.3. 2009

V rokoch 1271–1274 pri nájazdoch Tatárov bol na mieste pôvodného dreveného hradu a prehistorického hradiska Svätojurskými grófmi postavený kamenný hrad Biely Kameň. Opustený je od r. 1663.
    Jano, 20.5. 2004
    Vznik a vývoj
    Původně se na nedaleké lokalitě nacházelo dřevěné velkomoravské hradiště vybudované na základech sídliště z hallštatské doby. Majitelé, páni ze Svätého Jura a Pezinku, na protilehlém kopci od hradiště postavili asi v l. 1270–1295 kamenný hrad. První písemná zmínka pochází z roku 1271. Rod Svätojurských na svém majetku hospodářil až do doby, kdy v důsledku majetkových sporů došlo k jeho rozdělení na dvě větve – svätojurskou a pezinskou. V

Ľubomír Repta, zdroj: Š. Pisoň, Hrady, zámky a kaštiele na Slovensku, www.pamiatky.net, 8.3. 2009