Christianeum

klášter Školských sester de Notre Dame
Klášter s dětskou opatrovnou nechal v l. 1885-1889 postavit baron Egbert Belcredi k uctění památky své zesnulé manželky Christiany roz. hr. Nostitz-Rieneck. V l. 1950-1995 budova sloužila jako mateřská škola. Od r. 2003 je zde dětské Fyzioterapeutické a školící centrum.
© Luděk Vláčil 06/2020
Graficke pismenko Jimramov (dříve Ingramycz, Gymramow, německy Ingrowitz) je městys rozkládající se po obou stranách zemské hranice Čech a Moravy, přičemž jádro městyse leží na území Moravy. Nachází se zde mnoho památek a historické jádro Jimramova je městskou památkovou zónou. K nejvýznamnějším stavbám patří zámek a několik kostelů. V Jimramově fungoval také klášter se školou a dětskou opatrovnou zvaný Christianeum, který stojí v centru na náměstí Jana Karafiáta.

historie

V letech 1885-1889 nechal baron Egbert Belcredi v Jimramově postavit klášter s dětskou opatrovnou k uctění památky své manželky Kristiny (Christiany), rozené hraběnky Nostitz-Rieneck (1820-1877). Po ní také budova nese svůj název Christianeum. Do kláštera byly jako učitelky povolány sestry Notre Dame z mateřince horažďovického (Školské sestry), které dohlížely na provoz dětské opatrovny a také vedly školu ručních prací pro dívky již odrostlé

Luděk Vláčil - zdroj:http://www.jimramov.cz, http://kronika.jimramov.cz/Pavelka/Pavelka_12.html a další, 17.6. 2020

popis

Výrazná historizující nárožní stavba s mansardovou střechou postavená v duchu francouzské renesance na půdorysu písmene L je kulturní památkou ČR. Bohatě zdobený jednopatrový objekt postavený stavitelem Schierem z Nového Města na Moravě je členěn mělkým rizalitem završeným edikulovým štítem s volutovými křídly.
    klášter
     Žďár nad Sázavou  (ZR)