Pozůstatky, v historických pramenech nezmiňovaného, zřejmě strážného hrádku z 12. - 13. století střežícího cestu z Trenčína na Topolčianský hrad a cestu přes Povážský Inovec na hrad Beckov. Dne 26. 8. 1963 byla lokalita s relikty opevnění v podobě příkopů a valů vyhlášena národní kulturní památkou.
výrazný severní obloukový val
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Dubodiel (maďarsky Trencséntölgyes) leží na západním Slovensku v Trenčínském kraji v okrese Trenčín na východním svahu pohoří Povážský Inovec na úpatí hory Inovec (1042 m n. m.). Nejvýraznější dominantu obce tvoří kostel Nejsvětější Svátosti oltářní z roku 1923.
Severozápadně od středu obce se na výrazném zalesněném strmém skalnatém vršku nachází opevněná lokalita Hradisko s výraznými relikty opevnění. K lokalitě nevede žádná turistická cesta a nic na ni nepoukazuje. K hrádku se dostanete polní cestou z autobusové točny na severozápadním okraji obce. Asi po 300 metrech se dostanete na úpatí zalesněného strmého vršku, na nějž již cesta nevede. V lokalitách archeologických nálezů je bez dohledu archeologů zakázané hledání s detektorem kovů a jakékoliv jiné poškozování.

historie

V roce 1396 patřila lokalita, na níž se nachází současná obec Dubodiel, rodu Beznáků. Ves se poprvé připomíná až v roce 1439. Fortifikace nacházející se na výrazném skalnatém vršku je tedy patrně mnohem starší než samotná ves. Podle dostupných zdrojů měl být prostor vršku osídlen již v pravěku. Zřejmě ve 12. - 13. století zde stál středověký strážný hrádek střežící cestu z Trenčína na Topolčianský hrad a cestu přes Povážský Inovec na hrad

Luděk Vláčil - zdroj: http://www.dubodiel.sk, http://www.slovenskehrady.sk, http://krizom-krazom.eu/regiony/hradiska-v-okrese-trencin a další, 22.6. 2018