V r. 1594 byl zřejmě na základech staršího sídla z r. 1312 postaven v renesančním slohu nový kaštěl (zámek). V r. 1840 a poté r. 1935 přestavěn. V letech 1968-1999 sloužil jako dětská ozdravovna. Od r. 2004 je v soukromém vlastnictví.
© Luděk Vláčil 07/2016
Graficke pismenko Kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) stojící na mírné vyvýšenině v severní části obce Horovce v okrese Púchov v Trenčínském kraji na západním Slovensku vytváří výraznou dominantu. Bohužel je v soukromém vlastnictví a není přístupný pro veřejnost. Turisticky mnohem atraktivnější je zámek v nedaleké Lednickém Rovném nebo zříceniny hradů Vršatec a Lednica, které jsou navíc ve velmi hezké krajině Chráněné krajinné oblasti Biele Karpaty. K dalším památkám obce Horovce patří původně renesanční kostel Nejsvětější Trojice.

historie

Nejstarší zpráva o vsi pochází z roku 1259. Již v té době se objevují zprávy o feudálním zeměpánu Vavřincovi a jeho potomcích, kteří zde vlastnili pozemky. V roce 1312 měl nechat vybudovat Juraj Póka ze Skaly na mírné vyvýšenině opevněné jednopodlažní sídlo. V roce 1594 byl zřejmě na jeho základech postaven v renesančním slohu nový jednopatrový kaštěl. V roce 1797 byl kaštěl doplněn zásluhou Gašpara Madočányiho malou kaplí. V tomto období

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.com/horovce, :700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností. Ján Lacika, Ikar 2010, http://www.visitpuchov.sk/sk/register/kastiel-v-horovciach a další, 14.8. 2016

popis

Zámek je obdélníková dvoupatrová trojtraktová budova s balkony na hlavní fasádě a s nárožními arkýři na druhém podlaží. Nad hlavním vchodem je renesanční deska s erby a letopočtem výstavby zámku. Vedle hlavní budovy stojí tři menší objekty. Okolo zámku je přírodně-krajinářský anglický park s rozlohou 4 ha.
    Luděk Vláčil- zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.com/horovce a další, 14.8. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec