Zaniklý drobný vojenský objekt renesančně barokních šancí - drobné čtvercové pevnůstky nedaleko beskydského vrcholu Studeničný. Tvořily součást složitého vojenského systému pevností, které chránily Slezsko před vojenským útokem z Uherska. Ještě v pol. 20. stol. byly v terénu zřetelné.
celkový pohled na lokalitu zaniklých šanců od východu
Graficke pismenko Zaniklý objekt bývalé drobné vojenské renesančně barokní pevnosti - tzv. šancí - nedaleko vrcholu Studeničný (též Studničný - 717 m.n.m), nad stejnojmennou turistickou chatou. Objekt bývalé pevnosti měl klasický tvar tzv. reduty - pravidelného čtvercového zemního sypaného tělesa, jehož obvod byl chráněn kromě zmíněného valu i nástavbou ze dřeva (z kuláčů). Vizuálně byla pevnůstka spojena s nedalekými šancemi na Bařinách, na Sťatém, Hrčavě nebo Velkými šancemi v Mostech. Šance byly součástí důmyslného komplexu mnoha menších šancí (redut a redanů) a pevností (Malé šance, Velké šance, Staré šance), které měly za úkol bránit hranice Slezska a zemí Koruny české ...