Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Liptovský Ján, kaštieľ Kasíno

zámek Liptovský Ján

kaštieľ Kasíno
Renesanční zámek (kaštieľ) zv. Kasíno ze 17. století. Ve 2. pol. 19. století necitlivě upraven pro potřeby tzv. Židovské školy pro děti šlechticů a bohatých řemeslníků. Fungovala v l. 1870–96. Na počátku 20. stol. zámek dále nevhodně přestavován.
celkový pohled na jižní, nádvorní frontu zámku od jihovýchodu
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Chátrající renesanční zámek (kaštieľ) v severoslovenské obci Liptovský Ján, která se rozkládá na severním úpatí Nízkých Tater asi 6 km jihovýchodně od města Liptovský Mikuláš. Liptovský Ján je znám svým souborem bezmála jedenácti větších i menších feudálních sídel. Kaštieľ Kasíno, patřící k těm starším sídlům v obci, se rozkládá při východní straně potoka Štiavnice, protékajícím středem obce. Objekt je v soukromém vlastnictví a je nepřístupný.

historie

Výstavba zámku (kaštieľa) Kasína je datovatelná do 17. století. Ve 2. polovině 19. století byl objekt přestavěn a upravován, stejně jako začátkem 20. století, což se projevilo především na necitlivých zásazích do renesančních konstrukcí a celkového vzhledu stavby, kdy byla poničena renesanční fasáda. Od roku 1870 fungovala v budově Kasína tzv. Židovská škola (podle učitele židovského původu). Ta sloužila jako opatrovna a škola pro děti šlechticů

popis

Zámek tvoří bloková jednopatrová stavba na půdoryse obdélníka, položená kolmo k toku potoka. Zámek je klasickou ukázkou typu s byty panstva v patře a provozní částí v přízemí. Svědčí o tom velká okna v patře, především dvojité v západním štítě s pozůstatky renesančních pískovcových ostění. Pozůstatky kamenných ostění se zachovaly i v přízemí. Na bohatě profilovanou korunní římsu navazuje prostá valbová střecha. Pozdější utilitární úpravy a