Modrý zázrak/Blaues Wunder

Dresden/Drážďany
Ocelový závěsný most postavený v letech 1891–3 přes Labe na jihovýchodním okraji širšího centra Drážďan podle projektu C. Köpckeho a H. M. Krügera. Rozšíření vozovky 1935 (vysazení chodníků), 1945 jako jediný ve městě nepoškozen. Rekonstrukce 2003.
Most z levého břehu
© Ivan Grisa 05/2005
Graficke pismenko Most spojuje drážďanské čtvrti Blasewitz a Loschwitz. Příjezd autem od dálnice D8/A17 vede přes celé město, parkování v okolí je zpoplatněno. Od hlavního nádraží sem dojedeme tramvajovými linkami 10 a 12 (přestup na Fetscherplatz). Blízko u pravého předmostí najdeme dolní stanice obou drážďanských lanovek (kolejové a visuté).

Most Modrý zázrak (Das blaue Wunder) v Drážďanech
    Rychlý rozvoj drážďanských předměstí koncem 19. století si vynutil stavbu nového silničního mostu přes Labe. Originální ocelová zavěšená konstrukce překlenula řeku roku 1893 (počátek prací 1891). Projekt vypracovali Claus Köpcke a Hans Manfred Krüger. Celková délka mostu činí 296 m, vzdálenost mezi pilíři 146 m, ocelová konstrukce váží 3800 t. Ocelovou konstrukci dodala Mariánská huť ve Zwickau. Podle svého odvážného řešení a nátěru získal brzy

Notice: Array to string conversion in /var/www/hrady/https/index_mista_oid.php on line 163 most
    Array