Na místě viničního domu a hostince nad pravým břehem Labe si nechal v letech 1850–4 postavit sídlo pruský princ Albrecht, který musel opustit dvůr kvůli nerovnorodému sňatku. V majetku rodiny do 1925, pak různé funkce, po 1999 kongresové centrum.
Zámek z protějšího břehu Labe
© Ivan Grisa 10/2007
Zámek je přístupný z Bautzner Strasse (Budyšínská třída), vedoucí z Nového Města (Neustadt) východním směrem po okraji Drážďanského lesa (Dresdner Heide). Nejbližší tramvajová zastávka Elbschlösser (linka 11, mimo jiné od obou největších drážďanských nádraží).

Zámek Albrechtsberg v Drážďanech

Na vrcholu svahu nad pravým břehem Labe mezi Novým Městem (Neustadt) a vsí Bühlau stály na počátku 19. století viniční domky. Část pozemků získal roku 1803 skotský lord Earl Jacob Findlater, který musel opustit svou vlast kvůli sexuálnímu skandálu. V místech dnešního zámku si nechal postavit palác, patřící k nejkrásnějším v Drážďanech. Po lordově brzké smrti měnil majetek často vlastníka. Roku 1850 jej zakoupil princ Albrecht Pruský, nejmladší bratr pruských králů Friedricha Wilhelma III. a Wilhelma I. (od roku 1871 německý císař Vilém I.). Albrecht musel odejít z Pruska kvůli nerovnorodému sňatku s hraběnkou z Hohenau a rozhodl se usadit se v Drážďanech. Velkolepou přestavbu původního objektu svěřil Adolfu Lohsemu, žáku nejslavnějšího německého klasicistního architekta Karla Friedricha Schinkela. Vyrostl tak stylově čistý klasicistní zámek o 100 místnostech, vybavený rozlehlou zahradou s řadou drobných staveb. V majetku…  číst dále

Ivan Grisa, dle webové stránky http://www.besuchen-sie-dresden.de, 5.9. 2009