Třístoličník

Dreisesselberg
Šumavský vrchol (1311 m) na česko-německé hranici. Na vrcholu skaliska upravená vyhlídka, pod vrcholem hotel.
Skály na vrcholu Třístoličníku
Šumavský Třístoličník (1311 m) leží na česko-německé hranici v klidovém území Trojmezná – Smrčina. Přístup z Čech je náročný a možný od Nového Údolí nebo od Nové Pece přes Plechý. Na německé straně je velké parkoviště (odbočka ze silnice Haidmühle – Frauenberg), ze kterého je to na vrchol asi 500 metrů.
Jiří Cukr , 23.7. 2009

popis

Nachází se zde skupina skal, nejvyšší je přístupná po kamenných schodech a nabízí výhled zejména západním a jižním směrem. Jsou zde také tři kamenná sedátka (skalní mísy), kde podle pověsti usedali vládci z Čech, Bavorska a Rakouska a rokovali. Na vrcholu je také hotel a asi 600 m severně na německé straně vrch Hochstein (1332 m) s další skalní vyhlídkou a kaplí sv. Jana Nepomuka Neumana (rodáka z Prachatic).