Renesanční zámek na jižním okraji centra města, původně gotický hrad ze 13. stol. přebudovali v honosný renesanční zámek v l.1571 - 1574 Thurzové. V l. 1624 - 1868 vlastnila zámek Esterházyové, poté rodina Popperů. Od r. 1960 probíhá dlouhodobá rekonstrukce zámku.
Pohled na renesanční zámek v Bytči od severozápadu
© Jan P. Štěpánek 08/2006
Graficke pismenko Bytča – významné slovenské město v Horním Pováží ukrývá ve svém středu jedno z nejvýznamnějších a architektonicky nejcennějších šlechtických sídel v Horním Uhersku (Slovensku) - renesanční zámek (kaštiel´), národní kulturní památku. Areál sídla v Bytči se nalézá na jižním okraji historického centra města a je tvořen renesančními i pozdějšími hospodářsko-správními budovami na předhradí, tzv. Sobášným (Svatebním) palácem (zámkem), ale hlavně samotným cenným renesančním zámkem, jehož stavební vývoj sahá až do 13. století, kdy na tomto místě stál menší gotický hrad. Zámek si dodnes zachoval mnoho z opevněného hradu, zároveň však svým majitelům ...

Historie zámku Bytča
    Původ feudálního sídla v Bytči je třeba hledat ve 13. století, kdy zde byl vystavěn menší hrad skládající se z obytné věže a dvorce tvořícího ekonomické a hospodářské zázemí. Hrad patřil nitranskému biskupovi, který mnohdy uděloval Bytču v léno nižším feudálům, jako například v pozdější době rodu Kostkovců. V r. 1563 získal hrady a panství v Hričově a Bytči za 17 000 zlatých známý uherský feudál František Thurzo, zakladatel bytčansko –

Jan P. Štěpánek s využitím webových stránek, 28.2. 2007

popis

Nejstarší hradní jádro sídla v Bytči bylo dle všeho tvořeno masivní kamennou hranolovou obytnou věží, která tvořila zároveň hlavní opěrný bod hradu. Byla přístupná po mostě přes příkop z jižní strany. V další stavební fázi se v 15. století na severní straně k věži připojilo čtvercové nádvoří s palácovými i provozními budovami a s kaplí. Na tento komplex na severu navazovalo předhradí s velkou, šikmo postavenou věží, jež se vypínala přímo na