zámek Rožňové Mitice

Trenčianske Mitice
Původně renesanční kaštěl (typ zámku) vybudovali zřejmě až Madočianští a v roce 1757 jej přestavěli. Později zde žil Fridrich Knobloch. Někdy koncem 19. stol. byl zámek novoklasicistně upraven. Od r. 1979 v majetku obce a od r. 2008 v rukou soukromé firmy.
© Luděk Vláčil 09/2016
Graficke pismenko Kaštěl Madočianských č. p. 114 stojí v centru Rožňové Mitice, místní části obce Trenčianske Mitice nacházející se na západním Slovensku v Trenčínském kraji. Zámek je v majetku soukromé firmy a v současnosti probíhá jeho rekonstrukce.
19.9. 2016

historie

Rožňové Mitice (původně Dolné Mitice) vznikly jako osada při opevněném dvorci se strážní věží. Tento hrádek se stal feudálním sídlem Rožňovců, kterým Mitice patřily do konce 16. století. Po smrti posledního mužského člena rodu se majetek rozdělil mezi jeho dvě dcery. V roce 1579 si Margitu Rožňovou vzal Pavol Madočianský a získal tak i část majetku. Druhou část majetku získal stejným způsobem Ján Ordódy. Rod Madočianských držel dolní část a rod

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.pamiatkynaslovensku.sk, http://www.trencianskemitice.sk a další, 18.9. 2016

popis

Kaštěl je dvoupodlažní trojkřídlá budova se sedmi okenními osami v průčelí, krytá novou mansardovou střechou s vikýři. Na fasádě do dvora je balkón podepřený dvěma pilíři a zazděné arkády. Místnosti v přízemí mají stropy zaklenuté valenými klenbami s lunetami a křížovými hřebenovými klenbami. V poschodí jsou stropy rovné. Na jihovýchodní straně objektu je na fasádě kamenný erb a kamenná kartuše s nápisem a datací připomínající přestavbu kolem

Luděk Vláčil- zdroj: http://www.slovenskehrady.sk a další, 18.9. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec