Kostel sv. Albana byl postaven v l. 1885–87 pro potřeby rozrůstající se anglikánské komunity města. Kostel podle návrhu renomovaného architekta Arthura Blomfielda je postaven z vápence a křemene v tradičním novogotickém slohu, inspirovaným raně anglickým stylem, známým také jako lancetová gotika.
Anglikánský kostel St. Alban's
Graficke pismenko kostel St. Alban´s (svatého Albana, prvního britského křesťanského mučedníka), místními nazýván jednoduše Anglický kostel, je anglikánský kostel v Kodani.
Byl postaven v letech 1885–1887 v návaznosti na rostoucí počet anglikánských věřících ve městě. Kostel navrhl architekt Arthur Blomfield jako tradiční anglický farní kostel v novogotickém slohu. Nachází se v klidném prostředí parku na konci Amaliegade v severní části centra města, vedle citadely Kastellet, fontány Gefion a parku Langelinie.

Historie
    Kostel svatého Albana byl navržen jako tradiční anglický kostel architektem Arthurem Blomfieldem, který navrhl řadu farních kostelů po celé Británii a dostal v roce 1891 zlatou medaili Královského institutu architektů. Kostel sv. Albana byl postaven v letech 1885–1887 v novogotickém slohu, inspirovaném raným anglickým stylem, známým také jako lancetová gotika. Kostel je postaven z vápence, špice věže je z křemene. Použití křemene jako

Sv. Alban (Alban Britský) – legenda
    Podle legend byl Alban římským vojákem ve Verulamiu (městě ve starořímské Británii, dnešní St. Albans), snad byl římsko-britského původu. Vědci předpokládají, že Verulamium bylo částí britské enklávy, která nebyla pod římskou nadvládou. Alban prý v čase pronásledování křesťanů, ač sám pohan, ukryl ve svém domě kněze. Čas, který strávil s knězem, měl na Albana zásadní vliv – obrátil se na víru a nechal se pokřtít. Když vojáci přišli, aby kněze