Hrad dal vystavět císař Jindřich III. v roce 1050. Rozšířil jej v roce 1194 vévoda Leopold V. V hradní kapli sv. Pankráce si v roce 1252 vzal král Přemysl Otakar II. za manželku Markétu Babenberskou. Při druhém obsazení Turky v roce 1683 byl hrad zničen. Rekonstrukce zříceniny začala v roce 1975.
obytná věž a kaple
© Milan Caha 06/2011
Graficke pismenko Hrad dal vystavět císař Jindřich III. v roce 1050. Rozšířil jej v roce 1194 vévoda Leopold V., který k tomu účelu použil výkupné za zajatého anglického krále Richarda Lví Srdce. V hradní kapli si v roce 1252 vzal český král Přemysl Otakar II. za manželku Markétu Babenberskou. Sňatek, uzavřený z čistě politických důvodu, se konal 11. února 1252 a Markéta se po boku o téměř třicet let mladšího chotě stala rakouskou a štýrskou vévodkyní a roku 1253 i českou královnou. V roce 1282 hrad získali Habsburkové. V roce 1482 jej po pěti měsících obléhání dobyl Matyáš Korvín. V roce 1529 byl hrad dobyt Turky. Na konci 16. století ...
    Rakousko