Hrad vznikl po roce 1312 jako kamenný gotický vodní hrad. V roce 1803 kompletně vyhořel. Zachovala se jen část příkopu v podobě okrasného jezírka. V současnosti je celý areál nepřístupný a chátrá.
Graficke pismenko Liptovský Hrádok – komplex zříceniny jednoduchého středověkého nížinného vodního hradu a chátrajícího zámku při levém břehu tatranské řeky Belá na severovýchodním okraji stejnojmenného městečka. Na západ od hradu vede silnice spojující Liptovský Hrádek s Pribylinou a Tatrami. Pěší turisté se ke hradu jednoduše dostanou, dají-li se od nádraží na sever po dlouhé Hradní ulici.

turistické

Turisticky přitažlivý je i blízký osamělý hradní suk vystupující z jezírka před hradem, na jehož vrcholu se nachází malá kaplička a dále výrazné skalisko s vyhlídkou a dominujícím uherským dvouramenným křížem na vrcholu, na nějž vede chodník.
    přístupnost
    V zámku je hotel a při požádání na recepci si můžete projít nádvoří i některé části hradu.
    Luděk Vláčil , 29.6. 2014

historie

Hrad vznikl po roce 1312 okolo starší strážní věže na vystupujícím skalisku, aby ochraňoval důležitou povážskou cestu. Vnikl jako kamenný gotický vodní hrad na osamělém skalisku, vystupujícím několik málo metrů od řeky Belé, oddělený od okolního terénu okružním vodním příkopem. Dodnes se část příkopu kolem jižní strany hradu zachoval v podobě okrasného jezírka. Písemně doložen je poprvé k roku 1314, kdy byl majetkem krále, který jej propůjčoval

Popis Liptovského Hrádku
    Nejstarší jádro hradu tvoří zřícenina hradního paláce sevřeného mezi dvě obytné věže na jeho kratších osách (menší verze českého Kašperku či Radaně). Na východě je věž zakončená půlelipsovitě a na západě tvaru čtvrtkružnice. K hradu bylo dodatečně přistavěno příčné křídlo a do jejich nároží vestavěno venkovní kruhové schodiště. Horizontální střední palácová část je zachována až do výše prvního patra s početnými arkýři, střílnami a druhotně

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko