zámek Čachtice

Draškovičův kaštieľ
Kaštěl (typ zámku) si v r. 1668 nechal postavit původem chorvatský šlechtic Mikuláš Draškovič. Na počátku 18. stol. jej získali a rozšířili Forgáčové. Dalšími majiteli byli Čenkayové. Poté zchátralá budova přešla do vlastnictví státu. Dnes muzeum.
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Obec Čachtice leží na západním Slovensku v Trenčínském kraji v okrese Nové Mesto nad Váhom. Nejznámější a nejnavštěvovanější památkou je krásná zřícenina čachtického hradu. Kromě něj zde stála ještě další čtyři šlechtická sídla: kaštěl Nádašdyovcov, Országhov kaštěl, Drugetova kúria a Draškovičův kaštěl. Z prvních dvou jsou dnes jen skromné zbytky zdiva a Drugetova kúria značně zchátrala. Jediným udržovaným zámkem je Draškovičův kaštěl č. p. 245. Jedná se o jednopatrovou budovu na půdorysu písmene L s výrazným středovým rizalitem. V současnosti slouží jako muzeum a je přístupný v návštěvních hodinách. V muzeu je umístěna stálá ...

historie

První písemná zpráva o vsi pochází z roku 1263. Čachtice byly v minulosti zeměpanským městečkem, ve kterém měla šlechta několik panských sídel. V roce 1668 si nechal původem chorvatský šlechtic Mikuláš Draškovič postavit pozdně renesanční kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]). Na počátku 18. století jej získali Forgáčové (Forgách). Ti nechali zámek rozšířit o dvě

Luděk Vláčil- zdroj: 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností - Ján Lacika, Ikar 2010., http://www.cachtice.sk/o-obci/historia/ a další, 7.9. 2016