Zámek nechal vybudovat na místě staršího sídla z r. 1640 ve 2. pol. 18. stol. Anton Grassalkovič. V r. 1841 jej koupil srbský kníže Michal Obrenovič. V r. 1856 postihl zámek požár, po kterém byl přestavěn do dnešní podoby. V současnosti je zrekonstruovaný a sídlí v něm dvě jezuitské instituce.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Obec Ivanka pri Dunaji se nachází na jihozápadním Slovensku v Bratislavském kraji v okrese Senec. Jednou z nejznámějších památek obce je zdejší zámek nacházející se v centru na náměstí Padlých hrdinů. Zámek s parkem a přilehlými objekty je ve vlastnictví řádu jezuitů. Areál je národní kulturní památkou a oficiálně je veřejnosti nepřístupný, ale brána je otevřena a místní parkem běžně prochází. Před zámkem je pamětní tabulka, která připomíná návštěvu Ľudovíta Štúra v r. 1855. Nedaleko zámku stojí další významná památka obce, kterou je kostel sv. Jana Křtitele, jenž měl být postaven v době výstavby zámku. Nedaleko obce je památník M. R. ...

historie

První zmínka o vsi pochází z roku 1209. V roce 1324 se ves uvádí jako Terra Iwan a v roce 1553 pod názvem Iwáni. V té době ji vlastnil Gašpar Šerédy. Jako další majitel se uvádí Leopold Amande, za něj byla v roce 1640 vystavěna zemanská kúria (sídlo drobné šlechty). Na jejím místě nechal v 2. polovině 18. století (někdy po r. 1763) významný muž uherského dvora Anton I. Grassalkovič, který byl rádcem Marie Terezie, vybudovat renesanční kaštěl

Luděk Vláčil - zdroj: Informační cedule, 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností. Ján Lacika, Ikar 2010,Atlas slovenských kaštieľov a kúrií - 1. (Bratislavský kraj) Nikoleta Jurčinová, Miloš Zverina, Nitrava (2014) a další, 15.5. 2016