Moje místa 0
Zříceniny hradu nad stejnojmenným městem poblíž Birminghamu. Založen Ansculfem de Picquigny po roce 1066. Zbořen roku 1173 a znovu postaven ve 2. pol. 13. stol. Na příkaz parlamentu pobořen roku 1646. Definitivně opuštěn po požáru v roce 1750. Dnes součást zoo.
Severní vstupní průčelí donjonu (13 stol). Napravo je obvodová hradba jádra hradu.
Graficke pismenko Zříceniny hradu Dudley [Dadly] stojí na kopci nad stejnojmenným městem asi 13 km severozápadně od Birminghamu. Jedná se o velikou, ale poměrně málo známou hradní zříceninu. Celé oblasti se říká "Black Country" (Černá země), dřív se tu totiž těžilo uhlí. S tím pak souvisel rozvoj průmyslu a města v okolí včetně Dudley postupně srostla v jeden velký průmyslový celek širšího Birminghamu. V podstatě se jedná o anglické Ostravsko, jen mnohem větší. S tím také souvisí skutečnost, proč Dudley nefiguruje na seznamu míst doporučených k návštěvě při putování po Anglii. Je přitom škoda tento hrad minout. Jeho zříceniny jsou dnes součástí zoo. ...
Pavel Semple, 7.3. 2016

historie

Motta (umělý hradní kopec) byla navršena na vrcholu hradního kopce krátce po dobytí Anglie Normany v roce 1066. Za zakladatele hradu je považován Ansculf de Picquigny. Poprvé je písemně zmiňován v knize Domesday Book z roku 1086, kdy patřil synu zakladatele Vilému Fitz-Ansculf. Po Vilémovi jej získal rod Paganel, který postavil první kamenný hrad. V roce 1153, v době první Anglické občanské války, hrad odolal útoku krále Štěpána. Gervase Paganel

popis

Hrad má oválný půdorys s delší osou ve směru sever-jih. Byl založen jako Motte & Bailey (motta s předhradím). Motta (uměle navršený hradní kopec) byla navršena v jižní části vrcholu kopce. Předhradí se rozkládalo na sever od motty. Opevnění hradu bylo původně dřevěné. Roger Somery zahájil výstavbu dnešního kamenného hradu v 2. polovině 13. stol. Na vrcholu motty nechal postavit obdélný donjon (obrannou a obytnou věž) s válcovými věžemi ve