Rozsáhlá, zakonzervovaná hradní zřícenina na dominantní skále na soutoku Dunaje a Moravy. Odkryty jsou i pozůstatky předchozí zástavby jako např. staveb římské vojenské stanice nebo slovanského hradiště. Hrad zaujme i výhledy do okolí.
© Luděk Vláčil 05/2016
Graficke pismenko Hrad se nachází mezi Bratislavou a Devínskou Novou Vsí. Přímo pod hradem je velké parkoviště pro vozidla návštěvníků. Kdo není motorizovaný, může se do obce Devín dostat několika linkami městské hromadné dopravy města Bratislavy, buď přímo z Bratislavy, nebo z Devínské Nové Vsi. Jedna z linek zajíždí až přímo pod hrad, kde má konečnou stanici. Pokud se chcete projít, doporučuji procházku přes Devínskou Kobylu, např. z Devínské Nové Vsi přes Sandberg. Nádherné výhledy na hrad jistě stojí za námahu.
David Hamza , 29.12. 2009

historie

Vápencový vrch na soutoku Moravy a Dunaje umožňující kontrolu širokého okolí, byl díky své strategické poloze osídlen od nejstarších dob. Nejstarší dochované památky osídlení pocházejí z mladší doby kamenné. Archeologické nálezy dokládají, že vrch byl využíván nejen jako sídlo, ale i jako kultovní centrum. V 1. až 4. století, v období expanze římského císařství, zde byla římská vojenská stanice, která byla opěrným bodem v barbariku a současně

popis

Hrad lze zjednodušeně rozdělit na tři základní části – předhradí, dolní a horní hrad. Po průchodu západní branou s pokladnou se octnete v nejrozsáhlejší a nejnižší části hradního areálu – předhradí. Předhradí je ohrazené hradbou se třemi branami. Ihned za vstupem po pravé straně je krytý pavilon obsahující pozůstatky antické budovy. Snad nejstarší sakrální stavby na Slovensku. Poté můžeme vidět ve spodní části různé pozůstatky objektů osady z

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko