zámek Horné Lefantovce

Elefántyovský kaštieľ
Tvrz založili někdy v polovině 13. století Lefantovští (Elefantyovci). V 14. - 15. století bylo opevněné sídlo goticky rozšířeno. Zásadní renesanční přestavba proběhla kolem r. 1618. Při barokní úpravě bylo zbořeno jedno křídlo. V 1. polovině 19. století byly romanticky upraveny fasády.
Horné Lefantovce kaštieľ
© Luděk Vláčil 06/2018
Graficke pismenko Obec Horné Lefantovce (maďarsky Felsőelefánt) se nachází na západním Slovensku v Nitranském kraji v okres Topoľčany na západním úpatí pohoří Tribeč, které patří do chráněné krajinné oblasti Ponitří. Na území obce stojí kostel, dvě kaple a celkem pět šlechtických sídel. Zřejmě největší a zároveň nejznámější zdejší sídlo - kaštieľ (jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]), původně klášter, stojí v lese východně od obce. Druhý poměrně známý zámek (kaštieľ), jenž je i nejstarším, se nachází v parku na východním okraji obce a třetí stojí u kostela. Kromě kaštieľů se v obci nachází ...

historie

Podle pověsti se neznámý šlechtic vrátil z křížové výpravy a přivezl uherskému králi jako dar slona a černocha. Zato mu byla dědičně přidělena ves u Nitry a právo nosit erb s vyobrazením slona. Latinský výraz pro slona „elephantus“ si příslušníci rodu přivlastnili a začali se nazývat „de Elefant“, tedy „páni z Lefantovců“. Lefantovce se prvně vzpomínají v roce 1113 jako Elephant. Později se připomínají v roce 1218 pod názvem Elefant a v roce

Luděk Vláčil - zdroj: https://www.hrady-zamky.sk/horne-lefantovce/, http://www.pamiatkynaslovensku.sk, 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností. J. Lacika, Ikar 2010 a další, 9.12. 2018