biskupská rezidence

původně kolej piaristů s gymnáziem
Biskupská rezidence, původně piaristická kolej založená roku 1761 původně v měšťanském domě, od roku 1769 sídlící v nové budově. Od roku 1785 zde sídlí českobudějovické biskupství.
biskupská rezidence v Českých Budějovicích
Graficke pismenko Piaristická kolej byla založena se souhlasem Marie Terezie v roce 1761. Nejdříve piaristé sídlili v měšťanském domě. Základní kámen nové koleje byl položen v roce 1763 a dostavěna byla v roce 1769. V roce 1775 se areál koleje dočkal rozšíření. V roce 1785 byl zrušen dominikánský klášter v Českých Budějovicích a do uvolněného areálu se přestěhovali piaristé. Do budovy po určitých úpravách v roce 1785 přesídlilo biskupství.
Vlastislav Mareček, P.Vlček, P.Sommer, D.Foltýn-Encyklopedie českých klášterů,Libri 1997 , 22.9. 2016

popis

Českobudějovické biskupství je dvoukřídlá dvoupatrová budova se sedlovou střechou. V jižní části východního křídla se nad střechou tyčí dvoupatrová věž.
    Vlastislav Mareček, 22.9. 2016