Velkomoravské hradiště z 9 stol. Patrně zde sídlil člen vládnoucího rodu Mojmírovců. Na ploše hradiska je velmožský dvorec s kostelem, pohřebiště a různé budovy. Hradiště se dělí na centrum (27 ha), jižní a severní předhradí. Výzkum započal r. 1959 prof. F. Kalousek. V jižní části empírový zámeček.
Areál hradiště
Graficke pismenko Pohansko je bývalým opevněním. Název jako takový pochází nejspíše z novověku. Někteří badatelé, jako například I. L. Červinka, nazývají toto opevnění Loventingrad, což je staré jméno Břeclavi z německé listiny z 11. století. V polovině 19. století byla k tamějšímu zhroucenému valu přistavěna na sucho postavená zeď. Proběhlo mnoho archeologických výzkumů, při nichž byly nalezeny věci jako například skleněné hladítko, plechové kotle, urna ze žárového pohřebiště z 8. století či pohanský kultovní objekt z 10. století. Našly se též doklady o řadě řemeslných prací – hrnčířství, železářství, kovářství, řemenářství. Ve výzkumu, který započal roku 1959 ...
L.H. (podle wikipedie), 7.7. 2011

popis

Jedná se o plochu 65 ha s velmožským dvorcem, vlastnickým kostelem s pohřebištěm, rotundou, domy na maltových a kamenných podezdívkách a hospodářskými staveními. Hradisko bylo opevněno skořepinovou hradbou s čelní kamennou plentou a rameny řeky Dyje. Hradiště má tři díly: Centrum, severní a jižní přehradí. Centrální část má rozlohu 27 ha a byla obehnána dřevo-hliněnou hradbou. Ta byla dlouhá 1950 metrů. Severozápadní část centrální části