hrad Bolków

Bolkenhain, Bolkoburg
Raně gotický knížecí hrad s jehož stavbou započal v roce 1279 Bolek I. Dobyt v letech 1463, 1468 a 1491. Renesančně přestavěn v pol. 16. stol. V 18. stol. opuštěn, v 19. stol. konzervován.
Břit bergfritu za čelní hradbou jádra
Graficke pismenko Hrad leží na návrší nad stejnojmenným městečkem (dříve Bolkenhain) v údolí Szalone Nysy, asi 25 kilometrů vzdušnou čarou na východ od Jeleniej Góry. Je považován za jeden z nejhezčích polských hradů. Dnes hrad patří Oblastnímu muzeu v Jeleniej Góre. Je zde mimojiné i lapidárium architektonických článků z hradu a náhrobníky z okolních kostelů. Na bergfritu je vyhlídka.
Ivka, 30.10. 2009

turistické

Na hradě se každoročně pořádá rockový festival příznivců gothic stylu "Castle Party". Více informací na http://castleparty.com/

historie

V roce 1276 získala osada Bolkenhain městská práva, o tři roky později se začalo se stavbou knížecího hradu, který nahradil příliš odlehlý kastelánský hrad Świny a stal se jednou z hlavních hraničních pevností. Jeho stavitelem byl Bolek I., po němž hrad dostal i své jméno. V první polovině 14. století probíhaly další přístavby, rozšíření a úpravy hradu. Když svídnicko-javorská knížata vymřela po meči, zdědila hrad Agnieszka a po její smrti v r.

Ivka, 30.10. 2009

popis

Hrad leží na návrší západně od stejnojmenného městečka, které bylo ve 14. století opevněno a hradby se na jihovýchodě připojovaly k ohrazení hradu. Dispozice je protáhlá podle vrcholu hřebenu od jihozápadu na severovýchod v délce asi 80 metrů. V první fázi výstavby hradu po roce 1279 byla postavena oválná ohradní zeď s palácem na východě a s hranolovou věží na jihu. Palác (7x24 metrů) byl původně trojpodlažní. V suterénu byly dvě místnosti

Polsko
    dolnośląskie