Významné archeologické naleziště, antické město Delfy. Světoznámá Delfská věštírna. Náboženské centrem antické civilizace starých Řeků. Trosky chrámu boha Apollóna ze 4. století před Kristem. Nejzachovalejší starověký stadion v Řecku. Zachovalé divadlo, postavené ve 4. století před Kristem.
Delfy, významné antické město a archeologické naleziště v Řecku.
© Pavel Vítek 09/2012
Graficke pismenko Delfy je významné antické město a archeologické naleziště v Řecku. Najdeme ho v horách pod památnou horou Parnas, která dosahuje výšky 2457 m. Delfy leží 13 km severně od města Itea na pobřeží mořského zálivu Korintského moře a 180 km severozápadně od Atén.

historie

V oblasti středního Řecka se severozápadně od Athén rozkládá významné archeologické naleziště, antické město Delfy, jež bylo v minulosti starými Řeky považováno za střed světa, omphalos, v překladu pupek. Rozkládají se na jižních svazích pohoří Parnas a shlížejí, nad širokým údolí s olivovými háji. Už díky této poloze jsou tak Delfy v cílem turistů. Turisticky nejzajímavějším místem v této hornaté oblasti je světoznámá Delfská věštírna.

popis

V Delfách rozhodně stojí za zhlédnutí místní muzeum. Jsou zde soustředěny významné nálezy. Muzeum je považováno za jedno z nejdůležitějších míst v areálu. Nejcennějším exponátem je bronzová socha vozataje nalezená roku 1896. Druhým důležitým artefaktem je sousoší známé jako „Trojice tančících dívek“, které prý sloužilo jako opora trojnožky, na které Pýthie sedávala při věštění. Dále mezi vystavenými předměty uvidíme pozůstatky sochy býka v

hradiště
    Řecko