Notice: Undefined index: _CIS_TYP in /var/www/hrady/class/class.ciselnik.php on line 72
zámek Krasňany, kaštieľ Pongrácovcov

zámek Krasňany

kaštieľ Pongrácovcov
Opevněný renesanční kaštěl (zámek) nechali v 17. století, zřejmě na místě staré tvrze, postavit Pongrácové, kterým patřil až do r. 1948. Poté byl zestátněn a opraven pro potřeby Považského muzeu v Žilině. V r. 1995 navrácen v restituci a prodán. Dnes v soukromém vlastnictví.
© Luděk Vláčil 07/2017
Graficke pismenko Slovenská obec Krasňany se nachází v severovýchodní části Žilinské kotliny, na západních svazích Malé Fatry, v údolí Varínky asi 10 km od krajského města Žilina. Nejhodnotnější památkou Krasňan je renesanční kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás označovaný jako zámek [popřípadě tvrz]) obklopený parkem. Kaštěl je kromě sídla majitele využíván i k pořádání svateb a různých akcí. V interiéru jsou umístěny cenné soukromé historické sbírky, které je příležitostně možné navštívit. Na prohlídce je možné se telefonicky domluvit při větším počtu zájemců. Kolem zámku prochází turistické cesty a cyklotrasa. Nedaleko obce se tyčí zřícenina hradu Starhrad, z nějž je krásný výhled.
Luděk Vláčil - zdroj: http://kastielkrasnany.sk a další, 9.11. 2017

historie

V 15. století Krasňany patřily starému a významnému Uherskému šlechtickému rodu Pongráců. V té době zde již měla stát i opevněná kúria (skromnější sídlo nižší šlechty na Slovensku {tvrz případně zámek}), která pravděpodobně v roce 1654 vyhořela. V letech 1667-1678 nechali Pongrácové (slovensky Pongrácovci), zřejmě na místě této staré tvrze, postavit renesanční kaštěl (slovensky kaštieľ - jeden z typů šlechtických sídel na Slovensku, u nás

Luděk Vláčil - zdroj:Hrady, zámky a kaštiele na slovensku, E. Križanova a B. Puškova, Šport, Bratislava 1990, http://kastielkrasnany.sk, http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 3.2. 2018

popis

Na starší části se dvěma hranolovými věžemi se zachovala sgrafitová pásová i nárožní ornamentalika a renesanční portál s erbem a datací 1678, připomínající poslední etapu výstavby. Na nádvoří jsou arkády. Zachované jsou křížové klenby i renesanční portály. Podoba původní střechy není zcela známa. Někdy do poloviny 20. století byl krytý vysokou mansardovou střechou, která byla nahrazena střechou rovnou. Místnosti jsou zaklenuty renesančními

Luděk Vláčil - zdroj:Hrady, zámky a kaštiele na slovensku, E. Križanova a B. Puškova, Šport, Bratislava 1990, http://www.pamiatkynaslovensku.sk a další, 4.2. 2018