zámek Čachtice

Drugetova kúria, Konzulovec
Kúrii (skromnější sídlo šlechty) nechal vybudovat počátkem 17. stol. Juraj III. Druget z Humenného, manžel Kataríny Nádašdyové, která byla dcerou Alžběty Nádašdyové (rozené Báthoryové). Později sídlo přešlo do majetku rodu Andrásy (Andrášiovcov) a poté Jesenských (Jesenskovcov).
© Luděk Vláčil 07/2019
Graficke pismenko Obec Čachtice se nachází na západním Slovensku v Trenčínském kraji v okrese Nové Mesto nad Váhom. Nejznámější a nejnavštěvovanější památkou je zřícenina čachtického hradu. Kromě něj zde stála ještě další čtyři šlechtická sídla: kaštieľ (zámek [popřípadě tvrz]) Nádašdyů (Nádašdyovcov), kaštieľ Országů (Országovcov), Draškovičův kaštieľ a Drugetova kúria (skromnější sídlo nižší a střední šlechty na Slovensku u nás označované jako zámek [popřípadě palác]). Z prvních dvou jsou dnes jen skromné zbytky zdiva. Draškovičův kaštěl slouží jako muzeum. Posledním je Drugetova kúria, skromnější venkovské šlechtické sídlo, č. p. 180. Jedná se o přízemní budovu ...

historie

První písemná zpráva o vsi pochází z roku 1263. Původně patřila k panství čachtického hradu. Koncem 2. poloviny 16. století a počátkem 17. století žil v Čachticích František Nádašdy (Nádasdy) a jeho manželka Alžběta Nádašdyová (rozená Báthoryová) přezdívaná Čachtická paní. V roce 1604 František zemřel a panství zdědila jeho žena ,,krvavá grófka". Po jejím zazdění na čachtickém hradě a následné smrti se majetek rozdělil. Část připadla jejich

Luděk Vláčil- zdroj: 700 slovenských hradov, zámkov, kaštieľov, panských sídel a pevností - Ján Lacika, Ikar 2010., http://www.cachtice.sk/, http://www.pluska.sk, http://www.slovenskehrady.sk a další, 7.9. 2016

Slovenská republika, turisické mapy 1:50 000, VKÚ Harmanec
    Slovensko