zámek Kamienna Góra

Grodztwo, Landeshut, Kreppelhof
Zámek v obci Kamienna Góra byl postaven v polovině 16. století, rozšířen r. 1588 a přestavěn r. 1872 za hraběte Uda zu Stolzenberg-Wernigerode. Druhou světovou válku přečkal bez jediného poškození, ale r. 1964 vyhořel a od té doby zůstal v troskách.
Kamienna Gora
Graficke pismenko V obci Kamienna Góra byl původně středověký hrad a později tu byl postaven zámek. Hrad byl postaven asi v letech 1289-1292 za svídnicko-javorského knížete Boleslava I. a zanikl za husitských válek. Pravděpodobně stál na kopci nad městem v blízkosti dnešního hřbitova, lomu a vodárny. Renesanční zámek nazvaný Kreppelhof byl postaven v polovině 16. století pravděpodobně z popudu kancléře svídnicko-javorského knížectví Hanse Schoffa. Za vlastnictví Schaffgotschů byl v roce 1588 rozšířen. Další přestavba proběhla v roce 1872 za hraběte Uda zu Stolzenberg-Wernigerode. Druhou světovou válku zámek přečkal bez jediného poškození, ale v roce 1964 vyhořel a od té doby zůstal v troskách.