První zmínka je z roku 1719, kdy ji vlastnil Ferdinand Grössinger. Objekt si zachoval původní dispozici - skládá se z obytné části, chléva, stodoly a vlastní kovářské dílny. Kovárna zde fungovala do počátku 20. století. Roku 2000 byla budova zrekonstruována na funkční historickou kovářskou dílnu.
© Milan Caha 05/2014
Graficke pismenko První zmínka o kovárně v bezprostřední blízkosti hradu je z roku 1719. Tehdy je jako její majitel uváděn kovář Ferdinand Grössinger. Objekt si zachoval svoji původní dispozici - skládá se z obytné části, chléva, stodoly a vlastní kovářské dílny. Kovářské řemeslo zde bylo provozováno až do počátku 20. století, poté sloužila budova k bydlení. V roce 2000 získalo bývalou kovárnu město a zrekonstruovalo ji do původní podoby. Dnes je zde funkční historická kovárna, sbírka kovářského nářadí i výrobků.

technická památka
     České Budějovice  (CB)