An Dùn Beag

Dunbeg Fort
Pevnost z konce doby bronzové, z 8.–6. stol. př. n. l., stojící na útesu nad mořem. Osídlena do 10 stol. n. l. Zachovala se hradba z kamene kladeného nasucho s branou, chráněná příkopy a valy. Uvnitř stojí kamenný klochán (9.–10. stol.). V souvislosti s erozí útesu hrozí postupný zánik pevnosti.
Dún Beag
Pohled na hradbu pevnosti od severu.
Graficke pismenko Pevnost bývala přístupná v návštěvních hodinách a platilo se zde vstupné. V důsledku eroze útesu, na kterém pevnost stojí, není už památka běžně přístupná veřejnosti. Pár metrů nad pevností je pobřežní silnice R559 s návštěvnickým centrem, restaurací a parkovištěm.
Pavel Semple, 20.2. 2013

Historie a popis pevnosti
    Pevnost Dunbeg Fort (irsky An Dún Beag) – Malá pevnost se nachází na jižním pobřeží poloostrova Dingle v hrabství Kerry, poblíž vesnice Fahan, přibližně 10 km jihozápadně od města Dingle. Jedná se o kamennou pevnost s hradbou kladenou z kamene nasucho (bez použití pojiva). Podle výsledků archeologického výzkumu se její založení předpokládá někdy na konci doby bronzové, v 8. až 6. stol. př. n. l. Osídlení a využívání pevnosti pak trvalo do 10.

Pavel Semple, zdroj: Castles & Ancient Monuments of Ireland, The Daily Telegraph, Aurum Press, 2005, 17.2. 2013

Klochán
    Klochán (jinak také beehive – včelí úl) je obydlí postavené z kamene nasucho, včetně střechy (stěny se směrem vzhůru zužují, až se zcela uzavřou. Celá stavba má tak podobu včelího úlu). Klochány byly buď obdélného, nebo kruhového půdorysu (někdy měly i doškovou střechu). Kameny v jejich střeše byly nakloněny směrem ven, aby po nich dešťová voda stékala ven, mimo obydlí. Klochánů je na tomto poloostrově dosud velké množství, a to v různých

Pavel Semple, 19.4. 2013