Hrady.cz
Nevelká betonová rozhledna z l. 1980–85 tvořena válcovým tělesem a dvěma vyhlídkovými plošinami s výhledem na Znojemsko. Němce odsunuté z oblasti Znojemska připomíná plastika matky s dítětem, nápis a deska se jmény německých obcí.
celkový pohled
Graficke pismenko Rozhledna se nachází na kopci Schatzberg mezi vinohrady, v těsném sousedství silnice odbočující z hlavní silnice za hraničním přechodem Hatě-Kleinhaugsdorf do Unterretzbachu. Přístup je samozřejmě možný i z druhé strany přes hraniční přechod Hnanice-Mitterretzbach obec Unterretzbach.
Přímo u rozhledny je odstavná parkovací plocha a kolem probíhá i značená cyklistická stezka.
I když je rozhledna poměrně malá, vzhledem k umístění na kopci převýšeném směrem k ČR je zněj vynikající rozhled severním směrem na oblast Znojemska, včetně města Znojma.
David Hamza , 13.6. 2010

popis

Betonová rozhledna postavená v letech 1980–85 je tvořena válcovým tělesem se dvěma vyhlídkovými plošinami přístupnými krakorcovým schodištěm. Rozhledna je současně pomníkem odsunu Němců v roce 1945 z oblasti jižní Moravy, čemuž odpovídá i ztvárnění stavby. Na dolní plošině je velký nápis "Heimatrecht is Menschenrecht" – "Právo na vlast je základní lidské právo". Na těle rozhledny je plastika matky s dětmi s upřeným pohledem k ČR. Na dolní