Raně středověké hradiště z 9.–12. století na stezce z Prahy do Bavorska v západní části stejnojmenné obce. Částečně zachovány valy a příkopy mezi zástavbou.
Vnitří val předhradí na západě hradiště
Graficke pismenko Hradiště se rozkládá v západní části obce Hradec na ostrožně nad soutokem Radbuzy a Touškovského potoka. Většina lokality je zastavěna, přesto jsou v terénu stále viditelné úseky valů a také příkop před akropolí.
Od stejnojmenné vlakové stanice je hradiště vzdáleno necelý kilometr, pěkné jsou procházky údolími Radbuzy a říčky Hořiny.
Ivka, 2.11. 2009

historie

Raně středověké hradiště, datované převážně zlomky keramiky z povrchových sběrů do 9.–12. století. Opevněno bylo nejspíš v 10. století, hlavní rozkvět zažilo v dalších dvou stoletích, kdy bylo důležitým opěrným bodem na významné stezce z Prahy do Bavorska. Na akropoli byl v 11. století postaven kostel sv. Vavřince, kolem něhož se i pohřbívalo, zaniklý bezestopy. Hradiště bylo opuštěno na konci 12. století. V 60. letech 19. století byla část

Ivka (V. Čtverák, M. Lutovský, M. Slabina, L. Smejtek: Encyklopedie hradišť v Čechách, Libri, Praha 2003), 2.11. 2009

popis

Akropole hradiště ve východní části lokality leží na ostrožně nad soutokem Radbuzy a Touškovského potoka, kde příkré srázy tvořily přirozenou ochranu. Na ostatních světových stranách jsou zdvojeny valy předhradí, aby poskytovaly ochranu z přístupnější strany z mírné náhorní plošiny. Zachoval se také val a příkop mezi akropolí a předhradím. Celé hradiště má rozlohu přes 6 hektarů, z toho akropole 2 hektary.